”Stipendiet är en välsignelse”

Douglas Miguna Kithure gick ut Gundua Secondary School med tre raka A och är därmed skolans absoluta toppstudent sedan starten 2007. Douglas betyg gjorde honom till en självklar stipendiat för Gundua Foundation, och sedan en tid tillbaka studerar Douglas på Masinde Muliro University of Science and Technology.

När Gundua Magasin träffar studenten Douglas Miguna Kithure i slutet av sep-tember är flertalet universitet i Kenya stängda på grund av att de inte uppfyller kraven på implementeringen av den nya eller snarare nygamla standarden för universitetsutbildningar enligt Commission for University Education (CUE). Ett problem som mer eller mindre har pågått sedan den nya författningen för Kenya antogs 2010. Meningen var att den nya författningen skulle ge ökade rättigheter för Kenyas befolkning, verka för decentralisering av makten samt reformera den offentliga sektorn. Men förändringarna dröjer och många komplicerade problem återstår i stora delar av det kenyanska samhället, inte minst i utbildningsväsendet.

Douglas är hemma sedan april då han gick på ledighet och trodde att en ny termin skulle börja igen i juli månad. När Gundua Magasin besöker Ex–Lewa i september 2015 är konflikten ännu inte löst och Douglas börjar bli rejält otålig trots att han har fullt upp med att hjälpa sin far på gården hemma utanför Ex-Lewa där familjen odlar bland annat potatis och tomater. Douglas längtar tillbaka till sina studier och börjar förlora hoppet.

– Jag tappar fokus ibland, och hoppas på att snart få återgå till mina studier så att jag kan avsluta dem för att kunna hjälpa min familj och ge tillbaka till mitt samhälle hemma i Ex-Lewa. Jag kan arbeta var som helst i Kenya, men mitt hjärta är här hemma i Ex-Lewa som alla förresten kallar för Gundua nu för tiden, berättar Douglas.

Douglas, som är 20 år, studerar sedan ett år tillbaka på Masinde Muliro University of Science and Technology i Kakamega, som ligger cirka 40 mil från Ex-Lewa. Douglas gick ut Gundua Secondary School med tre raka A och är därmed skolans absoluta toppstudent sedan starten 2007 vilket gjorde Douglas till en självklar stipendiat för Gundua Foundation.

– Lärarna på Gundua Secondary School är underbara! De motiverade och inspirerade mig verkligen att förbättra mina betyg och sedan gå vidare till universitet. Jag är mycket tacksam för skolorna som Gundua Foundation har grundat och att just jag fick ett stipendium och chansen att gå vidare, berättar Douglas.

Douglas, som är född och uppvuxen strax utanför Ex-Lewa, har blivit uppmuntrad att gå i skolan av sina föräldrar under hela sin uppväxt. Hans äldre syster är snart klar med sin lärarutbildning i Nairobi där hon studerar för att bli lärare i swahili och historia. Douglas yngre syster går i Primary School i byn som familjen bor i. Enligt Douglas är kunskap och utbildning det enda sättet för den kenyanska befolkningen att bli starkare och han är frustrerad över skolornas och universitetens situation i landet.

– Skolor och universitet har lidit av de politiska problemen ända sedan befrielsen av Kenya 1952. Ett problem som inte verkar gå över, se bara på den pågående lärarstrejken där hundratusentals barn är drabbade sedan en månad tillbaka (sedan slutet av augusti 2015, reds anmärkning). Och även min utbildning är utsatt sedan flera år då regeringen ännu inte har lyckats skapa en hållbar struktur och standarder för vissa universitetsutbildningar, säger Douglas.

Att bli ingenjör i någon form har varit Douglas dröm ända sedan han var liten och efter ett års studier på universitetet har han bestämt mig för att satsa på en inriktning på kommunikation.

– Jag vill arbeta i telekommunikationsbranschen som är en starkt växande industri och som jag hoppas kommer att behöva rekrytera i framtiden, berättar Douglas.

Douglas har avverkat ett av sina fem år på universitetet och berättar om svåra förhållanden för studenterna då det är ont om studentbostäder över hela landet. Att hyra en enkel studentbostad i form av ett rum är mycket dyrt och kostar Douglas cirka
10 000 kenyanska shilling, cirka 850 svenska kronor, för en termin på fyra månader. Stipendier underlättar enormt för både studenter och deras familjer då stipendiet täcker grundläggande kostnader som hyran för rummet och avgifterna till universitet. Mat, kläder och litteratur står studenterna själva för. Att jobba extra är svårt att hinna med då Douglas går på föreläsningar och studerar från sju på morgonen till sju på kvällen.

– Stipendiet från Gundua Foundation är en välsignelse för mig och min familj, avslutar Douglas.