Gundua Secondary School.
Peter och hans bror Daniel i det enkla träskjul som de bor i utanför samhället Ex-Lewa.

”Mina studier har tagit mig dit jag är”

Peter Kiogora, elev på Gundua Secondary School, gick vidare till regionfinalen i matematiktävlingen i Mero County och kom på tredje plats i konkurrens med över sexhundra andra studenter. I den stora nationella finalen i Nairobi, i oktober 2015, placerade sig Peter på sjuttionde plats av hundra deltagare. Och konkurrensen var benhård.

Peter Kiogora, 21 år, lever ensam med sin bror Daniel, 23 år, i den lilla byn Mijikenda i närheten av Ex-Lewa, sedan ett år tillbaka. Efter en ekonomisk kris i familjen som resulterade i att familjens bostad beslagtogs av banken och revs, separerade föräldrarna och flyttade från byn till olika håll. Båda föräldrarna är arbetslösa och pojkarna är mycket sorgsna över att inte få vara nära dem, men håller kontakt med sin mamma som bor drygt 6 mil bort i Meru Town per telefon. Pappan, som nu bor med pojkarnas farföräldrar några mil bort, har de nästan förlorat kontakten med.

Bröderna Kiogora är födda i den lilla byn som de fortfarande lever i. Peter gick ut Primary School i närheten av Mogumone och lämnade skolan med ganska låga betyg men bytte sedan till Gundua Secondary School där hans studieresultat har skjutit i höjden, framför allt i matematik som är hans favoritämne.

– Peter är en naturbegåvning i matematik och är till stor hjälp för andra studenter, berättar Jane Muriira, rektor på Gundua Secondary School.

En skoldag startar runt fem på morgonen hemma i det lilla träskjulet som Peter och Daniel har byggt själva. I bostaden finns varken el eller vatten. Inte heller toalett. Bröderna har inte råd med frukost men dricker te tillsammans innan de går åt varsitt håll. Peter till skolan, en promenad på 30–40 minuter. Daniel till sitt arbete på Kisima Farm, några kilometer bort, där han arbetar med trädvård och skogsbruk. Daniel, som gick ut Secondary School för några år sedan, sköter det gemensamma hushållet och den lilla odling som bröderna har utanför sin bostad. När Gundua Magasin besöker Peter och Daniel i slutet av september 2015 visar de stolt upp sin potatisodling som de lyckas hålla vid liv trots torkan.  Dagarna är långa och om Peter orkar gå tillbaka till brödernas bostad så är han hemma först halv elva, elva på kvällen eftersom han stannar kvar i skolan för att läsa sina läxor då de inte har elektricitet i hemmet.

Ungefär två kvällar i veckan bor Peter i samhället Ex-Lewa Market, som ligger i närheten av skolan, för att orka med sina studier och för att slippa gå den långa vägen fram och tillbaka till skolan sex dagar i veckan. Trots att Peter egentligen inte har råd så hyr han ett litet rum som i princip bara rymmer en säng. Rummet har varken el eller vatten så där kan han inte heller läsa läxor eller laga mat. De nätter som Peter bor i sitt rum i Ex-Lewa så äter han därför bara en gång per dag och det är lunchen som serveras i skolan klockan 12.00.

Peter är en mycket ambitiös student och lägger ner större delen av sin vakna tid på skolan och att studera. Men han hjälper också sina skolkamrater att plugga matte. Peters dröm är att få ett stipendium från Gundua Foundation för att kunna studera vidare på ett av universiteten i Nairobi där han vill utbilda sig till civilingenjör.  Lyckas Peter så har han sju års studier framför sig och det är mycket dyrt och hårt att leva i Nairobi så han är därför helt och hållet beroende av att få ett stipendium.

– Jag vill bli byggnadsingenjör och arbeta med att bygga bra bostäder och skapa bättre omständigheter och levnadsstandard för mitt folk, säger Peter som är övertygad om att det enda rätta är att dela med sig av sin framgång till sitt samhälle och sina medmänniskor.

– Att hitta ett arbete i Kenya är mycket svårt och jag drömmer därför om att starta min egen verksamhet för att också kunna ge arbete åt andra, berättar Peter.