”Min stora dröm är att bli läkare”

Emily Mwendwa, 13 år, har möjligheten att gå i skolan vilket inte är en självklarhet i dagens Kenya. Emilys mål är att få ett stipendium från Gundua Foundation efter Secondary School så att hon kan studera vidare till läkare på universitet.

Emily Mwendwa är elev i åttonde klass i Gundua Primary School. Favoritämnet är biologi och Emilys största dröm är att bli läkare.

– Jag vill bli läkare för att många i mitt land, både i byarna och i städerna, lider av sjukdomar som jag vill hjälpa till att bota. Jag har fått hjälp med att dra ut en tand som gjorde ont på Gundua Health Centre och har själv fått uppleva hur positivt det är att få vård, berättar Emily.

Emily bor i det lilla samhället Ex-Lewa Market med sin mamma och tre syskon. I veckorna jobbar Emilys pappa i Nanuyki, som ligger några mil bort, och bor därför bara med familjen på helgerna. Familjen lever under knappa förhållanden utan fungerande el och rinnande vatten. Vattnet hämtar man i vattencisternen mitt i byn. Familjens hem är ett litet plåtskjul på cirka tio kvadratmeter där sex personer äter, umgås och sover. Mamman arbetar deltid för att ekonomin ska kunna gå ihop.

Dagarna börjar vid sju då Emily går upp för att klä på sig, äta frukost och gå till skolan som ligger några hundra meter bort. Emily är mycket noga med att lyckas i skolan och när hon kommer hem från skolan vid femtiden på kvällen så fortsätter hon därför att studera tre till fyra timmar innan hon går och lägger sig.

– På den lilla fritid som jag har tycker jag om att läsa böcker, gärna noveller, och ibland på söndagarna spelar jag fotboll med mina kamrater, berättar Emily som trivs väldigt bra i skolan och är mycket tacksam över att hon har möjligheten att studera. Många av hennes jämnåriga flickor tvingas att avbryta sina studier för att istället hjälpa till där hemma, ofta med att passa de yngre barnen i familjen då flickorna uppfostras med att ta ett större ansvar för hemmet än pojkarna. Många flickor slutar också skolan på grund av att de blir gravida redan i ung ålder från 12–18 års ålder. De flickor som verkligen får chansen och möjligheten att gå i skolan är mycket motiverade och har en stark vilja att verkligen klara av sin skolgång för att komma vidare till yrkeslivet. Och flickorna uppnår därför bättre studieresultat i större utsträckning än pojkarna.

Emily har turen att ha föräldrar som ser möjligheter för sina barn att gå i skolan.

– Mina föräldrar säger att skolan är bra för oss och att vi kommer att få ut så mycket mer av våra liv om vi studerar.  Och min stora dröm är att få ett stipendium från Gundua Foundation så att jag kan studera vidare till läkare vid ett universitet i
Nairobi.