Margareta Parén screenar tänder på eleverna i årskurs åtta i Gundua Primary School.

”Det känns bra att vara behövd”

I Ex-Lewa med omnejd har barnen relativt fina tänder och det förebyggande arbete som man har gjort på Gundua Health Centre sedan två och ett halvt år har gett positivt resultat. Margareta Parén, tandläkare från Rotarys Läkarbank, är en av eldsjälarna.

PÅ GUNDUA HEALTH Centre träffar Gundua Magasin Margareta Parén, tandläkare från Rotarys Läkarbank, till vardags pensionär med ett förflutet som tandläkare med egen praktik i Göteborg. Margareta Parén är på kliniken i sexveckorsperioder och är på plats för tredje gången sedan januari 2014.

Margareta har tidigare varit stationerad på andra orter i Kenya, men när hon fick reda på att Gundua Foundation startat en klinik i Ex-Lewa blev hon nyfiken och åkte hit.

– Jag älskar mitt arbete och det känns bra att vara behövd även om jag är pensionerad. Det ger mig så mycket att få vara här på plats och jag hoppas att min närvaro ska ge något till det kenyanska folket, säger Margareta Parén.

Margareta planerar att fortsätta som volontär så länge som hon får enligt bestämmelserna för Rotarys Läkarbank, som har en åldersgräns på 75 år för de läkare och tandläkare som vill tjänstgöra på frivillig basis.

– Det gäller att ta tillvara på livet och jag har fått min andra chans. Jag kommer definitivt att komma tillbaka så ofta jag kan, berättar Margareta Parén.

Förebyggande tandvård i Kenya är på en helt annan nivå än i Sverige. Att kallas till årliga kontroller existerar över huvud taget inte och som tandvårdspatient i Kenya får man många gånger nöja sig med att få hjälp endast vid akuta fall, om ens det.

– De vanligaste behandlingarna är att vi drar ut tänder på grund av grava kariesskador, berättar Margareta Parén, som arbetar både ute på fält och på kliniken tillsammans med assistenterna Lois Muthoni och Jane Kairuthi.

Till kliniken kommer patienter med akuta behov som tandutdragning och att få en tand eller fler lagade. Margareta är mycket noga med att bedöva sina patienter så att de inte ska behöva ha ont och vara rädda. När Margareta och hennes assistent från Gundua Health Centre arbetar ute på fältet så screenar de barnens tänder och skickar sedan de barn som behöver hjälp till kliniken för vidare behandling. En vanlig åtgärd är att rätta till fel på bettet på grund av att mjölktänderna ofta sitter kvar när de permanenta tänderna kommer.

– Det är en stor skillnad på barnens tänder i de olika områden i Kenya som jag har arbetat i. Här i Ex-Lewa med omnejd har barnen ganska fina tänder och det förebyggande arbete som vi har gjort på två och ett halvt år har gjort en stor skillnad, berättar Margareta Parén.

Tyvärr börjar många av barnens tänder bli sämre eftersom läsk, chips och godis har gjort sitt intåg även på landsbygden i Kenya och det är bara ett fåtal barn som borstar sina tänder eftersom få har råd med tandborste och tandkräm.

– Jag önskar att vi skulle kunna hitta ett sätt att skänka tandborstar och tandkräm till barnen i Ex-Lewa. De flesta barnen har bra grundtänder så det gäller att de får fortsätta att ha det. Jag är imponerad över hur många barn det är som har tagit vår information om vikten av en god tandhygien till sig och detta på bara två och ett halvt år, säger Margareta Parén som är stolt över att hennes arbete bidrar till att göra stor skillnad för barn och ungdomar i Kenya.